Tuesday, October 8, 2013

Resepi Pavlova!!





Yeah pavlova!!! My mil always tergeliat lidah to say 'pavlova' hahaha! Yesterday my hubby brought some of my pavlovas to his office. I was so happy when he told me that all of them have been sold. Syukur ya Allah. So let me share the pavlova recipes taken from bloggers :

Emm..Actually I had google a lot to find pavlova recipes and did experiment from the choosen recipes. Let see two recipes from Mas Duniaku http://mas-dapurmas.blogspot.com and Mat Gebu http://www.tiffinbiru.com/


Resepi pavlova sedap!

1st recipe @ Mas Duniaku :

 Bahan :
200 gm telur putih (4biji)- (I used grade A)

160 gm gula kastor
1/4 sudu kecil cream of tartar ( I used Kijang brand -got halal Jakim )
2 sudu kecil tepung jagung
esen vanila ( optional - if nak pavlova putih no need ok )
200 gm whipping cream

Buah2an segar : prefer yg masam plus manis
strawbery, bluebery, mangga, kiwi, anggur, epal, physais etc


 Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 150c api atas bawah.
Alaskan loyang dengan baking paper dan tabur tepung jagung atas baking paper supaya senang nak kluarkan pavlova tu nanti. ( I just guna papercup to make it fast..hehe..)

 
2. Pukul putih telur dalam mangkuk yang bersih dan kering hingga putih telur berbuih.
Masukkan gula, cream of tartar dan tepung jagung. Putar lagi hingga kental, kembang dan bertanduk. Kemudian tambah esen vanila dan pukul sebati. 


3. Masukkan adunan dalam piping bag dan picit ke dalam acuan berlubang. Ratakan menggunakan spatula. Angkat acuan perlahan-lahan. Jika tiada acuan lukis bulatan ke atas baking paper dan picit meringue ke dalamnya.
*saya picit je terus ke atas baking paper mengiku size yg diingini. cuma jarakkan antara pav kerana pav akan mengembang sedikit.


4. Bakar menringue selama 1 jam. Mas bakar 1 jam 20 minit dan setelah itu, biarkan dulu meringue sesudah masak selama 30 minit di dalam oven atau hingga sejuk, pintu oven biarkan tertutup. Permukaan meringue akan kelihatan retak dan kekuningan.


Setelah pavlova sejuk, keluarkan pavlova dari baking paper dan masukkan dalam bekas.

( I bakar dlm 1 jam 10 min dgn suhu 120-130c. actually it's depend on your oven. I bakar agak lama to make the pav crunchy and tahan lama) 

5. Letakkan whipping cream di atas meringue dan hiaskan dengan buah2an segar.
Terus simpan dalam fridge untuk elakkan pavlova menjadi cair.
Pavlova yang sudah siap dibakar boleh disimpan dalam bekas kedap udara dan masukkan dalam fridge...kemudian baru boleh letakkan cream dan buah2an.





2nd recipe @ Mat Gebu :

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 putih telur (mat guna telur gred A)
1 cawan gula halus (mat cedok keluar 2 camca teh)- I prefer 3/4 gula castor
1 camca besar tepung jagung
1 camca teh cuka makan
1 camca teh esen vanilla
3/4 cawan non-dairy whipping cream, putar hingga kembang
Buah2an segar seperti stroberi, kiwi, peach, anggur, blueberry, raspberry dan mangga

CARA MEMBUATNYA :-)

    Panaskan oven pada suhu 180C, buat satu bulatan berukuran 9 inci pada kertas minyak. Kemudian terbalikkan kertas tadi dan alas kan pada loyang pembakar (gunakan bayang bulatan tadi sebagai ukuran pavlova nanti). Ketepikan.


    Putar putih telur hingga berbuih, guna kelajuan tinggi, masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga habis dan terus putar hingga menjadi meringue yang kental dan berkilat. Ayak tepung jagung, kacau rata dengan spatula. 


    Masukkan esen vanilla dan cuka makan, gaul rata. Tuang atas kertas minyak tadi dan bentukkan seperti lingkaran pada kertas tadi. Bentukkan bulat dan tinggi sedikit, tak perlu kemas2 sangat.


    Turun suhu oven pada 130C dan bakar pavlova selama 1 jam 20 minit, mat guna api atas dan bawah. Bila pavlova nampak pucat dan sedikit perang, matikan api oven, renggangkan sedikit pintunya dan biar pavlova sejuk sendiri dalam oven.


    Bila sejuk, berhati2, alihkan pavlova tadi ke dalam pinggan sesuai. Putar non-dairy whipping cream hingga kembang dan kental (pastikan ia sejuk). Kemudian tuang dan ratakan atas pavlova tadi. Hias dengan buah2 segar seperti dalam gambar, hidangkan dan simpan dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan..



Thanks to Mas and Mat Gebu for sharing the recipes. 
So guys...please try it!!! U would love it..'Try it to believe it' :)

No comments:

Post a Comment